Het is één van de bekendste voetklachten onder mannen en vrouwen: schimmelnagels. Het is een aandoening die zeker niet onschuldig is. Heb je last van een schimmelnagel? Dan is het verstandig om regelmatig een bezoekje te brengen aan de pedicure. Dit zal veel effect hebben, maar het is van belang dat de schimmelnagel ook thuis goed onderhouden wordt. Daarom geef ik je in dit artikel een aantal tips hoe jij thuis je schimmelnagel effectief kunt aanpakken. 

Wat is een schimmelnagel en hoe ontstaat het? 

Een schimmelnagel is een infectie waarbij de nagel wordt aangetast door één of meerdere schimmels. Meestal begint deze infectie bij de grote teen, maar er kunnen ook meerdere tenen tegelijk worden aangetast. Deze aandoening is dan ook erg besmettelijk. Het wordt in de volksmond ook wel een ‘kalknagel’ genoemd, omdat de nagel van kalk gemaakt lijkt te zijn.

Zowel jong als oud kan met deze infectie te maken krijgen. Schimmelnagels ontstaan vooral in vochtige warme omgevingen, zoals het zwembad, de sauna of een kleedkamer. Heb je beschadigde nagels en bevind je je op blote voeten in deze omgeving? Dan is de kans op schimmelnagels groot. Daarom is het erg belangrijk dat je in vochtige omgevingen waar veel mensen tegelijk zijn op slippers loopt.

De beste aanpak

Heb je last van schimmelnagels? Dan kun je naast een bezoek aan de pedicure thuis veel doen om deze infectie aan te pakken. Begin met een effectief middel tegen schimmelnagels, zoals de Solution Spray van HFL Laboratories. Hier heb ik zelf erg goede ervaringen mee. De spray is uniek omdat deze niet alleen via de nagelplaat werkt, maar ook via de huid. De Solution Spray werkt nog effectiever in combinatie met de verzorgende nagelolie DADI ‘OIL. Wat veel mensen niet weten, is dat alleen de nagel inspuiten met deze spray niet genoeg is. Het is ook belangrijk om de schoenen die je veel draagt een keer in de week te behandelen en in te spuiten.

Een schimmelnagel behandelen is een langdurig proces, waar je niet in een paar weken mee klaar bent. Daarom is het belangrijk om therapietrouw te zijn en een middel tegen schimmelnagels zo lang te gebruiken als nodig is. Ga hiervoor in gesprek met jouw pedicure. Het kan soms wel een jaar duren. Doe je sokken ook altijd in een hete was. Neem geen voetenbad als je kampt met een schimmelnagel, hierdoor wordt de huid namelijk ontvankelijker voor schimmels. Was je voeten dagelijks zonder zeep en droog je voeten goed af, ook tussen de tenen.

Kleine veranderingen maken een groot verschil

Naast het bezoeken van een pedicure zijn er dus genoeg kleine dingen die je thuis kunt doen om de infectie aan te pakken. Door therapietrouw te blijven en geduldig je voeten in te spuiten met een middel tegen schimmelnagels, zal de infectie verminderen en op den duur zelfs kunnen verdwijnen. Het heet wassen van je sokken en het inspuiten van je schoenen lijkt misschien niet meteen effectief, maar kleine veranderingen maken samen een groot verschil.